Thursday, 27 November 2014

PETUA DARI DAPUR



Assalamualaikum..

Hari ni sekali lagi kita baca petua orang-orang lama yang masih relevan untuk digunapakai sekarang. Bahan-bahan terdiri dari barang yang boleh didapati dari ruang dapur sendiri. Jom kita rikki...

Asam Keping Lembutkan Daging 

Bagi memastikan hidangan daging tidak liat, lebih empuk dan lembut, masukkan beberapa asam keping ke dalam air rebusan daging. Biarkan sehingga kering dan perap semalaman. Kemudian, masak mengikut selera anda.





Hilangkan Kesan Kotoran pada papan Pemotong


Bagi membersihkan papan pemotong, perahkan  sebiji limau nipis bersama garam di atas permukaan papan pemotong. Biarkan selama 10 minit -15 minit. Kemudian, bilas dengan air dan sental dengan dawai pencuci. Papan pemotong kembali bersih dan segala kotoran hilang.



Daging Kambing Tidak Hamis Lagi 


Atasi masaalah bau hamis daging kambing dengan mengambil beberapa pucuk daun jambu .Ramas bersama -sama daging dan tos.Kemudian,basuh daging menggunakan air bersih .Untuk lebih berkesan ,perapkan daging kambing bersama halia dan beberapa ulas bawang bawang putih yang telah ditumbuk .




Kurang Lendir Bendi 


Rebus bendi di dalam air mendidih tanpa memotong bendi terlebih dahulu . Apabila Bendi menjadi  lembut ,keluarkan bendi dari air rebusan  dan tos seketika. Panaskan kuali dan tumiskan bahan masakkan. Akhir sekali masukkan bendi 




I'm Your SHAKLEE Independant Distributor 

AZLIN BINTI JAAFAR 
ID No. 947971
 SMS/WhatsApp/Telegram : 012-3769117
 Fanpage : www.facebook.com/superbnutrition

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

0 comments:

Post a Comment