Friday, 19 December 2014

KESAN DAN AKIBAT KEKURANGAN VITAMIN B-COMPLEX DALAM TUBUH KITA


Assalamualaikum...

Semalam ada sahabat saya bertanyakan perihal B-Complex. Kenapa perlunya B Complex  sebagai supplement harian?? Apakah kesannya jika kita kekurangan B Complex dalam tubuh kita.


Ada orang kata....makan vitamin B-Complex nie nanti boleh jadi gemuk. Tapi sebenarnya, bukan vitamin yang menyebabkan kegemukan. Kegemukan mudah berlaku bila makanan tidak dapat ditukarkan kepada tenaga sepenuhnya. Vitamin B-Complex memainkan peranan yang penting dalam tubuh kita kerana ia dapat berfungsi seperti starter plug yang akan menukarkan gula menjadi tenaga. Bila makanan dapat ditukarkan sepenuhnya menjadi tenaga, maka risiko kencing manis dan kegemukan dapat dielakkan.


Tanda-tanda tubuh kekurangan B-Complex


Di antara tanda-tanda jika anda kekurangan vitamin B-Complex ialah:~
 • sensitif
 • terlalu defensive
 • minda yang tertutup
 • keletihan
 • mudah marah
 • mudah merajuk
 • emosi yang tidak stabil
 • kemurungan
 • sembelit
 • mudah panik
 • darah gemuruh
 • kurang selera makan
 • kulit wajah nampak kusam

Vitamin B-Complex adalah vitamin larut air. Ia mudah musnah bila kita stress, penat, terdedah terlalu lama di bawah cahaya matahari, dan bila kita minum banyak air. Selain itu, pengambilan gula dan kafein yang tinggi, pil perancang keluarga dan ubat penahan sakit boleh memusnahkan vitamin B-Complex yang sedia ada.

Bagi mereka yang mengambil pil perancang keluarga, mereka sebenarnya memerlukan keperluan vitamin B-Complex yang tinggi.

Vitamin B-Complex juga bukan hanya sekadar memastikan kita dapat menangani stress dengan sebaiknya, malah ia memberikan impak yang besar kepada perasaan dan sikap kita secara tidak langsung.

Bagi ibu menyusu, kestabilan emosi sangat penting dalam memastikan penghasilan susu tidak terjejas. Mood ibu untuk mengepam akan terganggu apabila si ibu mengalami ketidakstabilan emosi dan keletihan yang berlebihan. 

Oleh itu, apabila keperluan vitamin dalam tubuh dapat dipenuhi ia secara tidak langsung akan memberikan kesan yang besar kepada kesihatan, bukan saja ibu menyusu malah kita semua. Bagi ibu menyusu tentunya mereka perlu memastikan diri mereka sentiasa dalam keadaan yang sihat. Badan yang sihat bukan saja mempengaruhi sesi perahan dengan baik, malah ia juga dapat memastikan kita mudah menguruskan rumah tangga, dapat menunaikan tanggungjawab kepada suami dan sentiasa bertenaga.

Mungkin ada sesetengah yang berpendapat mereka sudah dapat zat yang mencukupi dengan masak sendiri setiap hari. Namun tahukan anda zat makanan mudah hilang dengan cara masakan, cara penyimpanan, dan cara penyediaan kita?

Meh baca testimoni-testimoni kat bawah ni...

Testimoni B Complex
Kalau minta suggest dr saya, opkos ler saya suruh amik B Complex Shaklee jer. Takyah pening-pening. Hanya sebiji sehari dah berjaya menampung keperluan vitamin B dalam tubuh anda.

Nak TRY?? Hubungi segera. Saya akan bantu anda sebaik boleh.

Sekian Wassalam.


I'm Your SHAKLEE Independant Distributor 

AZLIN BINTI JAAFAR 
ID No. 947971 
SMS/WhatsApp/Telegram : 012-3769117 
Fanpage : www.facebook.com/superbnutrition 

 * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

0 comments:

Post a Comment