Thursday, 23 October 2014

MANIS KISMIS MANIS BERKHASIAT

SIHAT DENGAN KISMIS
ENAKNYA KISMIS


Kismis adalah buah anggur yang dikeringkan. Ia bukan sahaja dimakan tetapi banyak digunakan dalam pelbaai tradisi dan budaya. Buah Kismis amat manis disebabkan oleh kepekatan gula yang tinggi di dalamnya. Bila disimpan terlalu lama, gula yang terdapat di dalamnya akan membentuk kristal.

Sebanyak 60% berat kismis terdiri daripada gula, sebahagiannya fruktosa dan sebahaian yang lain terdiri daripada glukos. Kismis mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi jika dibandingkan dengan buah prun dan aprikot. Kismis telah lama digunakan sebagai sumber diet untuk mendapatkan asid lemak dan tokoferol sebagai antioksidan. 


ANTARA KHASIAT DI DALAM KISMIS  • Melindungi hati
  • Memperbaiki perjalanan darah (termasuk bagi keadaan seperti varicose vein, bengkak, lebam dan pandangan kabur)
  • Melancarkan pembuangan air besar
  • memperbaiki tona dan kekenyalan kulit
  • Melawan bakteria mulut yang boleh menyebabkan sakit gigi

Selain itu Kismis juga mampu membantu menurunkan kadar radikal bebas yang terdapat di dalam tubuh sehingga menjadikan tubuh kembali segar walaupun setelah berolahraga. Menurut kajian oleh Amerika College of Nutrition yang meneliti lapan atlet triathlon yang bertanding dalam 2 minggu berasingan. Mereka diberi makan kismis untuk 1 minggu pertandingan dan minggu seterusnya tidak diberikan kismis. Hasilnya, kismis didapati secara signifikan dapat mengurangi jumlah kerosakan sel pada tubuh atlet akibat radikal bebas. Gene Spiller selaku ketua kajian ini menyarankan agar anda turut mengambil segenggam kismis sebelum melakukan olahraga berat.

================Hubungi segera :     SID Azlin Jaafar (947971)
                                Whatsapp/Telegram/We Chat: 012-3769117
                                FB : Azlin Jaafar
                                Page : Superb Nutrition

====================

Dapatkan penjimatan hebat product Shaklee sehingga 30% dengan mendaftar sebagai ahli shaklee! 

Promo ESP beli 6 percuma 1 masih berlangsung hingga hujung bulan ini. Cepat!! Grab this opportunities...
******these statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intend to diagnose, treat, cure or prevent any disease****** ~>Hubungi saya dengan SMS/Whatsapp ke no 0123769117 atau ~~>Email ke lindegreat@hotmail.com untuk maklumat lanjut.

0 comments:

Post a Comment