Wednesday, 22 October 2014

KEBAIKAN TOMATO UNTUK KESIHATAN


tomato baik untuk kulit
khasiat tomato


Wanita yang mengamalkan memakan tomato mentah mempunyai kulit yang halus mulus. Begitulah manfaat sayuran berbentuk buah ini dalam membantu memelihara kecantikan kulit wajah. Namun, kebaikan tomato bukan sekadar membantu kecantikan seseorang wanita tetapi lebih dari itu. Kajian yang dilakukan di Scotland mendapati bahawa cairan licin atau jeli yang berwarna kuning yang terdapat pada biji tomato mengandungi bahan campuran yang mustajab untuk membantu melawan angin ahmar dan penyakit jantung.

Ini bermakna, jika anda makan atau menjadikan tomato sebagai jus minuman, jangan dibuang bijinya. Jika anda makan atau minum jus tanpa membuang bijinya, maka anda akan mengurangkan risiko berlakunya penggumpalan darah sekitar 72% dan seterusnya terhindar dari risiko terkena serangan jantung.

Malah, tomato juga menjadi antara makanan yang baik untuk melakukan detoksifikasi tubuh melaui terapi jus. Bahkan menurut kajian dari Ohio State University, tomato dapat membantu menangani masalah kanser prostat dengan bantuan zat antioksidan (likopen) yang terdapat di dalamnya.

KHASIAT TOMATO

Vitamin C

~ mengandungi antioksidan yang berguna untuk membantu membuang radikal bebas dalam tubuh.

Tomatine

~ berkhasiat anti radang, karoten dan asid sitrat. Jika tomato digosokkan pada wajah, kandungan asid sitrat tersebut dapat membantu mengangkut kotoran dan lemak selain boleh digunakan sebagai ubat jerawat semulajadi hanya dengan menggosokkannya secara perlahan pada wajah.

Karbohidrat

~ bila dimakan secara teratur, ia boleh menjadi sumber tenaga tambahan bai tubuh yang diperlukan untuk pelbagai fungsi tubuh seperti otak dan otot tubuh. Karbohidrat dari buah lebih mudah dicerna dan lebih baik daripada karbohidrat yang didapati dari nasi, mi atau roti.

Lemak

~ tomato juga penting bagi mereka yang diet dan sedang mengawal pengambilan makanan. Lemaknya mengandungi asid lemak essential yang memberi manfaat pada kulit dan bahagian tubuh yang lain. Selain itu, ia juga berfungsi untuk melarutkan vitamin spt vitamin A, D, E, K yang baik untuk kesihatan mata dan peredaran darah.

Protein

~ protein di dalam tubuh menjadi sumber asid amino yang digunakan tubuh untuk membangun dan menggantikan sel-sel yang rosak.

*******************

Kesimpulannya tomato sangat baik untuk kesihatan kita dan keluarga. Pelbagai cara boleh kita buat. Dari makan mentah, jus minuman, sup, salad, sambal, hiasan dlm makanan dan perencah dan campuran dalam masakan. 

Mungkin satu hari kita akan berkongsi resepi yang berasaskan tomato...
Siapa tahu kan??

khasiat tomato
Jus tomato yang enak
Sumber: Majalah Mingguan Wanita

Sumber gambar: Google

=======================

Nak order ESP pada harga ISTIMEWA sempena bulan PROMOSI ESP beli 6 PERCUMA 1?Hubungi segera :     SID Azlin Jaafar (947971)                                
                                Whatsapp/Telegram/We Chat: 012-3769117                                
                                FB : Azlin Jaafar                                
                                Page : Superb Nutrition


===============Dapatkan penjimatan hebat product Shaklee sehingga 30% dengan mendaftar sebagai ahli shaklee!
******these statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intend to diagnose, treat, cure or prevent any disease****** ~>Hubungi saya dengan SMS/Whatsapp ke no 0123769117 atau ~~>Email ke lindegreat@hotmail.com untuk maklumat lanjut.

0 comments:

Post a Comment